Joutsenlahden lammastila

JOUTSENLAHDEN LAMMASTILA


MISTÄ MEIDÄT LÖYTÄÄ

Joutsenlahden tila sijaitsee Hauhan järven rannalla Luhangassa Tammijärvellä.Tammijärvi sijaitsee 4-tien ja 9-tien välissä maantie 610 varrella Päijänteen itäpuolella. Etäisyydet suurempiin kaupunkeihin ovat seuraavat: Jyväskylä n. 58 km, Lahti n. 130 km, Tampere n. 160 km ja pääkaupunkiseutu n. 220 km.

HISTORIAA

Joutsenlahden tila on ollut sukumme hallussa 1800-luvun puolivälistä lähtien. Maidontuotanto oli päätuotantosuunta vuoteen 1996 asti. Muitakin kotieläimiä on pidetty, mutta pienessä mittakaavassa.

Vuosi 1996 oli päätösten vuosi. Vaihtoehtona olivat erittäin suuret investoinnit navetta-rakennuksiin tai luopuminen lypsykarjasta. Palkkatyöt ja sivutoiminen maatalous tuntui tuolloin kaikkein mielekkäimmältä vaihtoehdolta.

Karjanpidon sijasta investoimme kasvinviljelyyn ja sitä harjoitettiin täkäläisittäin suuressakin mittakaavassa. Kasvinviljelyn lopputulema oli kuitenkin se, että huomasimme olevamme ”tukien viljelijöitä” ja se ei oikein tuntunut mielekkäältä. Se ei ollut taloudellisestikaan niin hyvää toimintaa kuin äkkiseltään voisi luulla.

MUUTOKSEN SIEMENET

Edellä mainitusta ”tukien viljelystä” johtuen olemme päätyneet tilallamme tilanteeseen, jota kuvaa hyvin ikivanha sanonta ”karjassa talon turva”. Keväällä vuonna 2015 keväällä ostimme 80 hyväsukuista uuhta kahdesta jalostuslampolasta. Uuhista puolet on Suomenlampaita ja toinen puoli Kainuunharmaita.

Vanhetessaan ihmisen ajatusmaailma myös muuttuu; alkaa arvostaa muutakin kuin pelkkää rahaa. Lammastalous on oivallinen keino palauttaa tilallamme ikivanhat laiduntamisen jäljet. Maisema, joka on oman lapsuuden ja nuoruuden muistikuvissa, on palautumassa.

Talvella 2015-2016 pidimme lampaita vielä vanhassa navetassa. Kuten arvata saattaa talvi oli varsin isotöinen, koska tilat oli suunniteltu lehmille. Keväällä 2016 aloitimme rakentaa uutta lampolaa. Nyt syksyllä se on valmis ottamaan lampaat suojaansa talveksi.

Lampolamme on noin 870 m2:n kokoinen rakennus, jossa ei ole mitään kiinteitä ja raskaita aitarakenteita. Meille tärkeintä on tilan muunneltavuus tuotantovaiheen ja vuodenaikojen mukaan. Haluamme, että lampailla on tarpeeksi tilaa ja niillä on hyvä olla niin talvella kuin kesälläkin.

AJATUKSIA TULEVAISUUDESTA

Kasvatamme vielä uuhien lukumäärää. Tarkoitus on vuoden kahden sisällä nostaa tuotanto täyteen laajuuteen, jolloin lampolassa olisi 200 uuhta. Teuras- ja siitoseläinmyyntitavoite on noin 400 - 500 eläintä vuodessa.

Lihan- ja siitoseläintuotannon lisäksi haluamme panostaa myös oheistuotteisiin kuten lankoihin, taljoihin jne. Kauttamme saa myös muitakin lampaaseen perustuvia tuotteita.

TOIVE SINULLE

Sinä, joka olet lukenut edellä olevan, ota kantaa ja kerro avoimesti mitä tai millaisia tuotteita haluaisit meidän tuovan markkinoille. Olemme aloittavia yrittäjiä ja haluamme lammastuotteidemme ja kuluttajien odotusten kohtaavan moitteettomasti.

Ajatuksesi ovat meille hyvin arvokkaita. Ota yhteyttä!

Panu & Eve Volanto
Salmelankyläntie 333
19910 TAMMIJÄRVI
puh.040 5883 144 (Eve) tai puh.044 0500 778 (Panu)